Норвегия регистрира радиоактивен йод след експлозията в Архангелск
Секция: СВЯТ
15 Август 2019 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Норвегия регистрира радиоактивен йод след експлозията в Архангелск

/КРОСС/ Норвежката служба за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносната експлозия при изпитания на ракетен двигател в Русия, близо до общата граница, предаде Ройтерс. Руската държавна ядрена агенция "Росатом" съобщи в събота, че петимата души, убити при взрива, са били нейни служители, а експлозията била свързана с "изотопни енергийни източници".

Норвежката служба по радиация и ядрена безопасност DSA каза, че е открила редиоактивния йод в станцията за филтриране на въздуха в Сванхолд, която е до руската граница. Река служи за граница между Норвегия и Русия. Пробите са взети в периода 9-12 август, след взрива в региона на Архангелск на 8 август.

"В момента не е възможно да се определи дали последното регистриране на йод е свързано с експлозията в Архангелск миналата седмица. DSA продължава да събира проби на по-чести интервали и да ги анализира", съобщи службата по ядрена безопасност. Подобни нива на радиация не са необичайни в Норвегия, тъй като станциите за наблюдение регистрират радиоактивен йод между 6 и 8 пъти годишно, а източникът му обикновено остава неизвестен.

(БТА)