Лятото се завръща с температури до 30 градуса
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2019 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Лятото се завръща с температури до 30 градуса

/КРОСС/ За последните 48 часа по преминаването на студения фронт над Балканите са регистрирани 137 хиляди мълнии. По-голямата част от тях - в западната половина на полуострова - Албания, Македония, Сърбия и Гърция. В България гръмотевичната активност беше предимно в западните и южните райони.

В петък от запад на изток започва разкъсване на облачността - през деня тя ще е по-значителна в Източна България. Валежи с гръмотевици се очакват следобед в югоизточните райони и в Рило-Родопската област. По-осезаем северозападен вятър - в западната половина на страната със скорости до 30-40 километра в час. Температурите в най-топлите часове ще се колебаят между 25 и 30 градуса, а привечер и в събота сутринта ще е хладно - 15-20 градуса.

По Черноморието до обяд ще е облачно с вероятност за слаби превалявания, на места с гръмотевици. През деня ще се покаже слънцето, а температурите, както на въздуха, така и на морската вода ще гонят стойности между 25 и 28 градуса. Височината на вълните - до 1,25 метра с опасност от мъртви течения и дънни ями.

От запад на изток лятото се завръща в следващите 48 часа. В събота е възможно да превали отново на изток и в Родопите, но денят ще е слънчев в останалата част на страната. Вятърът постепенно ще утихне. Страната ни ще попадне в зона с високо атмосферно налягане, което ще даде началото на нова топла вълна. В началото на новата седмица температурите отново ще надминат 35 градуса.