Изхвърлен труп на домашно прасе в река Струма се оказа с африканска чума
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Август 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изхвърлен труп на домашно прасе в река Струма се оказа с африканска чума

/КРОСС/ Първи случай на чума по свинете бе потвърден в област Благоевград вчера. Става дума за заразено прасе, изхвърлено във водите на река Струма край Кресна. На заседание на епизоотичната комисия в областния център беше взето решение да бъдат умъртвени 135 животни в общината. В областта техният брой е общо 5 000.

Определена е 3-километрова предпазна зона около Кресна и наблюдавана зона от 10 километра. Има заповед на изпълнителният директор на БАБХ за обявяване на първично огнище на болестта в града с доказана лабораторна проба. Прави се епизоотично проучване с цел да разберем от къде е дошла заразата, обясни пред NOVA д-р Петър Матеев от БАБХ. Той увери, че ще намерят собственика на изхвърленото прасе. По случая работят полицията и прокуратурата.

Напрежението в града е голямо. Ние споделяме притесненията на хората. Те се притесняват, че протоколът от направените изследвания не доказва, че прасето е отглеждано в Кресна. А именно заради това ще трябва да бъдат умъртвени всички такива в града. Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им, заяви заместник-кметът на общината Валентин Чиликов.