Наемите в „Студентски град“ са скочили със 17% за година
Секция: ИКОНОМИКА
16 Август 2019 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наемите  в „Студентски град“ са скочили със 17% за година

/КРОСС/ Месец преди началото на академичната година наемите на двустаен апартамент варират между 230 и 2500 евро

Малко повече от месец преди началото на новата академична година, стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Анализ на сайта Imoti.net показват ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студенти района - „Студентски град" и „Овча купел".
За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в „Студентски град" е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м.

Данните на Imoti.net сочат, че началната цена на двустаен обзаведен апартамент, какъвто най-често търсят студентите, започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м. Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро.

В другия привлекателен за студентите район - „Овча купел" също има лек ръст - от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент.
Анализ на Imoti.net показва, че ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в „Студентски град" продължава. За година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м.

Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в „Овча купел", които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м.