САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер от Гибралтар
Секция: СВЯТ
17 Август 2019 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ издадоха заповед за задържане на иранския танкер от Гибралтар

/КРОСС/ САЩ издадоха заповед задържане на иранския петролен танкер "Грейс 1", предадоха агенциите.

Според федералната прокуратура във Вашингтон вчера е получена заповед за задържане и конфискация на плавателния съд.

Съгласно издадената заповед танкерът с целия си петрол и сумата от 995 000 долара подлежат на изземване въз основа на жалба на правителството на САЩ. Плавателният съд понастоящем се намира в Гибралтар.САЩ твърдят, че в случая става дума за незаконен достъп до американската финансова система с цел да бъдат подпомогнати доставки по море за Сирия от елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Корпусът е обявен от САЩ за чуждестранна терористична организация.

Според американските съдебни документи корабът е извършвал плавания, чиято цел е била отвличане на вниманието, а мрежа от фирми паравани са помагали да бъдат изпирани милиони долари.

На 4 юли британски морски пехотинци задържаха танкера в Гибралтар по подозрение в нарушаване на санкциите на ЕС срещу петролните доставки за Сирия, близък съюзник на Иран.

В четвъртък гибралтарските власти отмениха заповедта за задържането му, но съдбата на плавателния съд се усложни още след обжалване в последния момент от страна на САЩ на освобождаванет