Русия изпраща на МКС робот, който може да стреля (видео)
Секция: Наука
17 Август 2019 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия изпраща на МКС робот, който може да стреля (видео)

/КРОСС/ Руската космическа агенция Роскосмос разкри информация, че изпраща на Международната космическа станция (МКС) полуавтономния робот, наречен Федор. Машината е създадена така, че може да имитира движенията на човек. Те е способна да извършва редица задачи напълно самостоятелно, но по време на престоя й в околоземна орбита ще й помага оператор, който ще я контролира от Земята.

Проблемът е, че през 2017 г. в интернет се появиха материали, които показват как същият симпатичен робот насочва огнестрелни оръжия и стреля с тях. Което недвусмислено показва, че е обмисляно неговото използване за нуждите на военните.

Въпреки че някои медии вече оприличиха Федор на компютъра Skynet от холивудската сага "Терминатор", все пак в космоса не се очаква той да покаже тази част от "характера" си и екипажът на космическата станция може да бъде спокоен.

Според официални данни, Роскосмос планира в перспектива да го използва за изграждането на космически бази на Луната или на други планети. И по този начин той да подготвя бъдещите човешки обитания за пристигането на хората.

На този етап обаче Федор едва ли ще се справи с подобни комплексни задачи. За сега роботът може самостоятелно да се изправя, когато падне на земята, да взима различни предмети, както и да ги поставя на определено място.


video: https://www.youtube.com/watch?v=K6psukQewds