Радев: Въпрос на национално достойнство е да не позволим да се преиначава историята
Секция: Коментари
18 Август 2019 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Въпрос на национално достойнство е да не позволим да се преиначава историята

/КРОСС/ Нека не се крием зад „дълбока политика" на „благоразумие", защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, нито да бъдат забравени справедливите искания на тракийци и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се проведе под негов патронаж. Държавният глава подчерта, че българите не търсят отмъщение, но не могат да забравят пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби.

В словото си на церемонията президентът припомни думите на един от ръководителите на въстанието Михаил Герджиков, че на Преображение през 1903 г. тракиецът въстана, „за да изпълни своя дълг като човек и като българин пред своя род и към себе си". Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост.

„От Илинден, през Преображение, до Кръстовден, македонските и тракийските българи водят борба за свобода, избирайки смъртта пред скотския живот", припомни държавният глава. След конгресите в Смилево и Солун, на легендарното тракийско Оборище, делегатите от Одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо с братята си от Македония, за да принесат и своя дан пред олтара на революцията.

Отговорност на всеки български държавник е да бъде редом с наследниците на изстрадалите, призова още Румен Радев и добави, че това е единственият цивилизован и европейски начин да постигнем завета на революционери като геройски загиналия във въстанието войвода Георги Кондолов.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия и присъства на отслужването на заупокойна молитва в храма "Света Петка". В тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание участваха кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди граждани.