Жителите на Кресна си умъртвиха прасетата доброволно
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2019 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на Кресна си умъртвиха прасетата доброволно

/КРОСС/ Повечето стопани в Кресна са умъртвили доброволно домашните си прасета, съобщава БНР.

По думи на кмета на града Николай Георгиев само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, след като в края на миналата седмица областната епизоотична комисия обяви, че и в Кресна има огнище на африканска чума.

От днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

По данни на общината в град Кресна се отглеждат 135 свине тип "заден двор". След като стана ясно, че пробите от мъртво прасе, намерено в река Струма, са положителни, местните получиха 3-дневен срок да умъртвят доброволно животните си - в този случай те имаха възможност да оползотворят месото и да получат 300 лева държавна помощ на стопанство. Повечето от тях са го сторили.

Според градоначалникът няма да се стигне до протести.

Агенцията по безопасност на храните и полицията вече са направили организация за днешната акция - определени са няколко КПП-та със зони за дезинфектиране, както и маршрути до ямата за загробване на животните.

От полицията уверяват, че движението по международния път за Гърция, който минава през града, няма да бъде затруднено заради акцията.

Властите призовават и хората от съседните общини Струмяни и Сандански да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на чумата и да се минимизират икономическите загуби.