Почина Жорж Ганчев
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2019 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина Жорж Ганчев

/КРОСС/ На 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. За това съобщи кръщелникът му Стоян Бончев в социалната мрежа Фейсбук.

Поклонението ще е в петък в църквата "Света София".

Жорж Ганчев е роден на 29 август 1939 година под името Георги Ганчев Петрушев.

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в "Академик", София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

В началото на 60-те години се жени за британска поданичка, емигрира в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и по-късно в САЩ Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж "Шеруд Оукс" в Холивуд.

В началото на 70-те е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Става главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка и треньор на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания.

Между 1973 и 1988 година се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на 7 филмови сценария в Холивуд, пиеси (продуцирани в Холивуд), книги и поезия, изявявал се е също и като актьор с епизодични роли в Холивуд.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 - 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата.

Автор, продуцент и водещ на предаването "Жорж в действие" по "ТВ 2000" през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 - 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

През последните години Жорж Ганчев беше автор и водещ на предаването "При Жорж" по телевизия "Евроком".