Галъп: Над 40% у нас искат повече жени в политиката
Секция: ПОЛИТИКА
19 Август 2019 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галъп: Над 40% у нас искат повече жени в политиката

/КРОСС/ Светът би бил по-добро място с повече жени в политиката. Българите са сред поддръжниците на тази идея.

Изводите са от ежегодните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл" (в сътрудничество с УИН). Данните са обобщени от „Галъп интернешънъл" специално за Българската национална телевизия, представени в предаването #Европа и легендарната рубрика „Къде сме ние" на „По света и у нас".

На респондентите по света бе зададен въпросът „Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?". 34% посочват, че светът, като цяло, би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика. Останалите 8% се колебаят.

Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света.

Близкият Изток и Северна Африка са единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът не би бил толкова добро място с повече жени в политиката, като опцията „по-лош" бележи минимално предимство пред опцията „по-добър".

Докато възрастта и доходите имат малко влияние върху отговорите, религиозно-културната традиция има очевидно влияние. Полът също. При жените очакването, че светът ще бъде по-добър, ако политиците бяха предимно жени, е закономерно много по-силно.

Къде сме ние?

Обществото в България изглежда по-толерантно към идеята жените да представляват по-голямата част от властта в света. У нас 41% отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% - избират опцията „ще бъде същият", а 7% казват „по-лош". 17% се колебаят или не отговарят.

Сериозната преднина на „по-добър" пред „по-лош" нарежда страната ни сред принципните поддръжници на идеята за повече жени в политиката.

Страната ни е и сред най-толерантните в региона. За сравнение, средно за Източна Европа, делът на вярващите, че светът ще е по-добър с повече жени в политиката, надвишава този на смятащите, че ще е по-лош с 15 процентни пункта. У нас тази разлика е 34 процентни пункта.