Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”
Секция: ИКОНОМИКА
20 Август 2019 07:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене".

От руската корпорация „Росатом" вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската Си Ен Ен Си.

Интерес са заявили и американската „Дженерал илектрик" и френската „Фраматом", които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

Преди дни Теменужка Петкова обясни, че с подаването на заявленията започва същинската част от избора на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене".

„Ще търсим оптимален вариант затова да бъдат допуснати максимално широк кръг потенциални и стратегически инвеститори или компании, които биха желали да придобият миноритарен дял или такива, които биха желали да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия. Процедурата е с много широки възможности за комбинации в хода на самата процедура", каза тя.

„Този проект никога не е разглеждана възможността да бъде реализиран самостоятелно от българската страна - това е един сериозен проект, който изисква сериозно финансиране, така че аз смятам, че това е наистина добрата и удачна форма за реализация на такъв тип проекти", посочи още енергийният министър Теменужка Петкова.