Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания
Секция: ПОЛИТИКА
20 Август 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Външният министър Екатерина Захариева подписва визово споразумение с колегата си от Йордания

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и йорданският ѝ колега Айман Сафади ще подпишат днес споразумение за визово облекчение за българите, притежатели на дипломатически и служебни паспорти. Сафади от вчера е на посещение у нас - първото на йордански първи дипломат.

Екатерина Захариева и Айман Сафади ще проведат и среща на четири очи, следвана от пленарни разговори. Посещението на йорданския външен министър е по покана на българското външно министерство.

Миналата година Захариева беше на посещение в Аман. За първите 4 месеца на тази година стокообменът между България и Йордания е на стойност почти 10 милиона долара, като ръстът в сравнение с 2018-а е от над 20%. Само преди два дни йорданският външен министър имаше среща в Аман с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, като основният фокус беше близкоизточният конфликт.

Йорданското външно министерство привика в неделя израелския посланик в Аман в знак на протест срещу израелската политика в Ерусалим. На срещата с европейските посланици Айман Сафади призова за засилване на опитите на международната общност да се намери решение на конфликта в Близкия Изток с две държави. Йордания освен това играе решаваща роля и в мигрантската криза от Сирия. В страната се намират милион и 300 хиляди сирийски бежанци.

Гостуващият у нас министър на външните работи на Йордания Айман ас Сафади ще се срещне по-късно през деня и с президента Румен Радев.