13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2019 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
13 компании искат да участват в проекта АЕЦ „Белене”

/КРОСС/ 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг.
В това число 7 са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в енергийното ведомство.

Енергийният министър допълни, че 2 заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта.

Отделно от това 4 са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Сред заявилите желание е подадено заявление от НЕК на Северна Македония за придобиване на миноритарен дял и дългосрочно изкупуване на енергия. С тези участия се вижда, че има интерес от световните лидери в ядрената енергетика, подчерта Петкова.

В рамките на процедурата държавната корпорация „Росатом" също подаде заявление за участие. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, съобщиха от „Росатом".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене" е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

Снимка БГНЕС