Ефект от климатичните промени - горещите вълни ще стават все по-дълги
Секция: Наука
20 Август 2019 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ефект от климатичните промени - горещите вълни ще стават все по-дълги

/КРОСС/ Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъждове, дори ако човечеството успее да ограничи глобалното затопляне до два градуса по Целзий, предупреждават учени. С един градус затопляне от прединдустриалните времена досега, екстремното време от този вид вече е станало по-интензивно, като само една топлинна вълна през 2003 г. доведе до 70 000 смъртни случая само в Европа.

Ново проучване, публикувано в списанието Nature Climate Change, е първото, което количествено определя колко по-дълго могат да продължат подобни събития, ако температурите се повишат с още един градус. „Можем да видим значителна промяна в летните метеорологични условия", казва водещият автор Петер Пфлайдерер, изследовател от университета Хумболт в Берлин.

"Екстремното време би станало по-устойчиво - горещи и сухи периоди, както и последователни дни от силен дъжд, всички те ще продължават по-дълго." Дори и малкото увеличение на продължителността на екстремните метеорологични събития може да има пагубно въздействие върху човешкото здраве, производството на храни, биологичното разнообразие и дори икономическия растеж. По време на топлинната вълна през 2018 г. в Европа, например, няколко горещи и сухи периоди - всеки траещ седмица - доведоха до загуби от 15 процента от добива на пшеница в Германия.

В Съединените щати последните 12 месеца бяха най-влажните, като големи части от територията им бяха обездвижени от непрекъснати валежи и наводнения. Проучването разглежда промените в климатичната система на северното полукълбо, които може да са причина за по-екстремно време. „Климатичните модели показват систематично отслабване на мащабната лятна атмосферна циркулация - включително струйните течения и пътищата на бурята - докато планетата се затопля", казва съавторът Дим Коуму, изследовател от Свободния университет в Амстердам. Двуседмични горещи вълни "Увеличаването на устойчивостта на времето може да бъде свързано с отслабване на тази циркулация."

Тъй като тя се забавя, горещите и сухи условия могат да се натрупат над континентите. В същото време водоносните урагани и тайфуни могат да се задържат по-дълго на едно място. Според новите открития, вероятността от горещи периоди, продължили повече от две седмици в света при увеличение на температурата с 2 градуса по Целзий, ще нарасне с четири процента в сравнение с днес, с още по-големи увеличения в Източна Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия. Продължителните засушавания за периоди, по-дълги от 14 дни ще станат с 10% по-вероятни в централна Северна Америка. А пристъпите на продължителен силен дъжд ще скочат с повече от една четвърт в цялата северна умерена зона, предаде БГНЕС.

Всички тези въздействия биха дошли на фона на по-интензивни засушавания, дъждове и горещи вълни, като рекордно високите температури, които изгаряха голяма част от северното полукълбо през юни и юли тази година.