Ненов Димов: Има повишаване на замърсителите на въздуха след пожарите
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2019 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ненов Димов: Има повишаване на замърсителите на въздуха след пожарите

/КРОСС/ В резултат на последните пожари има повишаване на замърсителите на въздуха, но не и превишаване на нормите им. Това заяви министърът на околната среда Нено Димов в предаването „Тази сутрин" по бТВ и уточни, че резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград ще бъдат известни утре.
Нено Димов обясни, че мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички. „Димността, която се вижда, или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи", заяви министърът.

„Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето", заяви Нено Димов.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов - затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират

Само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, отбеляза министър Димов, което е много малък брой, но той го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година.

Що се отнася до пожара до магистрала „Струма", става въпрос за площадка за струпване на вторични суровини, а не за депо за отпадъци. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.
Снимка: бТВ