Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България
Секция: ПОЛИТИКА
20 Август 2019 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Реализацията на „Белене“ ще даде друг тласък на развитието на България

/КРОСС/ Удовлетворени сме от заявката на 13 участника в реализацията на проекта АЕЦ „Белене". Това заяви на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков.
"Това е много силно потвърждение на анализа, който АБВ направи в годините и с който аргументирахме необходимостта от незабавно реализиране на „Белене". Участието на 13 кандидати, в това число стратегически инвеститори, ключови компании със световна значимост с декларации за продуктово инвестиране, воля да се ангажират като миноритарни участници и декларации за закупуване на ток са доказателство, че ПП АБВ е права да се стартира изграждането на 100% държавна централа. Представителите на Китай и Русия, които участваха в преговорния процес, винаги са посещавали Сърбия и Северна Македония с готовност предварително да договорят изкупуване на електроенергия. За нас е непонятно защо България не го прави, а го прави стратегически инвеститор", коментира председателят на ПП АБВ.
Румен Петков определи реализирането на енергийния проект като много сериозен знак към българския бит и икономика.
„Ние даваме възможност на българския бизнес в дългосрочен план да купува енергия на стабилна предсказуема цена. Изграждането на АЕЦ „Белене" ще даде тласък на Централна и Северна България", каза още Петков.
Председателят на ПП АБВ изрази убеждение също, че решението е закъсняло, независимо, че е значимо и решително. Той подчерта необходимостта от това да бъде преодоляно забавянето и допуснатите зависимости против националния и обществен интерес. Петков обаче е категоричен, че не бива да бъде забравян корена на грешките - 2008 година проектът беше спрян от Сергей Станишев, в последствие, замразен от Бойко Борисов, днес налице е възможност за голяма крачка, която да отговори на обществените потребности - крачка, която да даде друг тласък на развитието на България и друго отношение на инвеститорите към страната ни.
Зам.-председателят на партията Любомира Ганчева посочи, че реализацията на ядрената централа дава други гаранции за екологичната сигурност на България. Това е важен проект и за енергийната, и за националната сигурност, добави тя.