Специалист от АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасна радиация по Северното Черноморие
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2019 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специалист от АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасна радиация по Северното Черноморие

/КРОСС/ Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии, съобщи днес във Варна Александър Рупчански, специалист по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ „Козлодуй".

Статусът на радиационния гама фон по Северното Черноморие е нормален - между 0,.5 и 0,15 µSv/h, което е характерно за естествения фон в страната. Рупчански цитира данни от подвижна лаборатория, с която днес са направени замервания в населените места по цялото Северно Черноморие, включително и във Варна.

„Проучването бе направено, заради разпространяване на слухове за повишен радиационен фон", обясни кметът на Варна, Иван Портних. Проверката е разпоредена със съдействието на министър-председателя Бойко Борисов и обхваща територията от Шабла до Варна. „Няма никакво завишаване на радиационния фон. Някой се опитва да създава изкуствено напрежие и притеснение у хората. Няма обаче никакви основания за това", увери варненският кмет.

Във Варна замерването е било направено на две места - на входа на града и пред сградата на Общината, разкри специалистът от АЕЦ-Козлодуй. „Статусът на радиационния гама фон в страната е напълно нормален. Мобилната лаборатория изпраща информация на всяка една минута до Гражданска защита, както и до Центъра за управление на авариите. Никъде в страната няма регистрирани отклонения в радиационната обстановка. Нняма никакви основания за притеснения, добави още Александър Рупчански.

След като в началото на месеца Министерството на отбраната на Русия съобщи за взрив при изпитание на реактивен двигател с течно гориво в Архангелска област, властите у нас успокоиха, че опасност за българското население няма.

„Радиационен облак няма да премине над България, категоричен бе и директорът на ГД ПБЗН, главен комисар Николай Николов. Всеки ден се следи радиационният гама фон в страната, а в това участват редица институции. Към момента няма никакво увеличение на радиационния фон на територията на страната и в съседните държави.

През месец ноември, тази година, в АЕЦ „Козлодуй" ще се проведе и учебна демонстрация за всички сценарии при евентуален ядрен инцидент. Такава тренировка се провежда традиционно на всеки 5 години.