Проф. Асенов: Търсим консенсус с превозвачите за тарифите на пътищата с тол такса
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Август 2019 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Асенов: Търсим консенсус с превозвачите за тарифите на пътищата с тол такса

/КРОСС/ В следващите седмици предвиждаме интензивни разговори в Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството и в работните групи към него, за да се постигне консенсус с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса. Това каза в сутрешния блок на бТВ проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).
Крайната дата според Закона за пътищата е 1 март 2020 г., екипът на АПИ има огромно желание да започнем и по-рано, но нашата цел сега е да се подготвим добре и системата да заработи плавно и ефективно, добави той. Проф. Асенов напомни, че преди да бъде въведена тол системата в търговска експлоатация е необходимо Европейската комисия да нотифицира тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се заплаща тол такса.
Той отбеляза, че започналите на 16 август тестове на електронната система за събиране на тол такси се провеждат с последната тестова тарифа, обсъждана на Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София - Бургас струва 73 лв.", каза проф. Асенов. При тарифи между 18 и 25 ст. на километър очакваните приходи са около 600-650 млн. лв. на година, добави той.
Проф. Асенов отбеляза, че тестовете в демонстрационните центрове, които бяха открити на 20 август в София, Пловдив, Варна и Русе, вървят успешно и има съществен интерес от страна на превозвачите към издаването на маршрутните карти. Допълни, че основните им препоръки са да се избира по-бързо маршрутът като се добавят в падащото меню областни градове и логистични центрове.
Във връзка с пожара на магистрала „Струма" проф. Асенов посочи, че се прави пълно заснемане на конструкцията и на нанесените вреди. Структурите на АПИ правят проверка на всички подмостови пространства, утре имаме съвещание, за да видим резултатите и да предприемем бързи действия и превантивни мерки за предотвратяване на подобни случаи, каза още той.