Нов апарат в Майчин дом изследва безкръвно новородените за жълтеница
Секция: Здраве
21 Август 2019 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов апарат в Майчин дом изследва безкръвно новородените за жълтеница

/КРОСС/ Новородените в Майчин дом вече ще бъдат изследвани с най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница. Клиниката по неонатлогия в най-голямата АГ болница у нас получи дарение апарат билирубинометър, който позволява неинвазивно изследване на кожата на бебетата и спестява болката от убождане за кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и е предназначено за най-малките пациенти на Майчин дом, много от които са недоносени и в кувьоз. Изследването с новата техника трае секунди и е напълно безболезнено. Апаратът работи само с допир до кожата и освен че е щадящ, той значително намалява риска от последващи инфекции, които е възможно да възникнат след убождането.
Коженият билирубинометър е апарат, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата. Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на червените кръвни телца и е една от причините за жълтеница. При бебетата жълтеницата е физиологично състояние и не протича като заболяването при възрастните. Обикновено тя се проявява в първите 2-3 дни след раждането, когато се правят проби за билирубин. „Проследяването на нивата на този пигмент е изключително важно, защото натрупването му в кожата е знак за опасност. То носи риск пигментът да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка", заяви проф. д-р Боряна Слънчева, ръководител на Клиниката по Неонатология в „Майчин дом". Апаратът дава бързи резултати и така помага на специалистите да предприемат навременна реакция за лечение и терапия, като в същото време спестява ресурс за допълнителни консумативи и лаборатория за кръвни изследвания.
Годишно в „Майчин дом" се раждат около 4 000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на специалния статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.