Лекари спасиха онкоболна родилка и първата й рожба
Секция: Здраве
22 Август 2019 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари спасиха онкоболна родилка и първата й рожба

/КРОСС/ Специалистите на УМБАЛ „Света Марина" в Плевен извършиха много сложна двойна операция, за да спасят два живота - на бял свят се появи здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката. Това съобщиха от Медицински университет - Плевен, цитирани от dnes.bg.

Двойната хирургична интервенция е проведена в деня на Голяма Богородица - 15 август. Тя включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвала радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

Пациентката е на 24 години от Пловдив, а това й е първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия. Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване. Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ „Света Марина" - Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов. Пациентката е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение.

Първият етап включва извършването на оперативна интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора (трахелектомия) и поставяне на серклажен конец с цел запазване и износване на бременността до термин. Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в УМБАЛ „Света Марина" - Плевен, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й. Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция - секцио и радикална хистеректомия.

Подготвителната работа е свързана с подготовката на плода за достигане на необходимата белодробна зрялост. Двойната хирургична интервенция е извършена на 15 август, деня на Голяма Богородица, която води до появата на едно здраво момченце и спасяването на младата майка. Секциото е извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, а последвалата радикална хистеректомия - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов.

„В името на запазване на плода, младата пациентка бе подложена на сложна и доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, особено по време на бременност. Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България. За щастие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често имаме много млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план. Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве", коментира проф. Горчев.