Споделените тротинетки идват и в София
Секция: Автомобили
22 Август 2019 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Споделените тротинетки идват и в София

/КРОСС/ Започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София. От 11.30 ч. на ъгъла на ул. "Париж" и бул. "Дондуков" кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на компанията предоставяща услугата, ще пояснят повече за новия начин на придвижване в града. Съобщението е на Столична община.

В подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил, в централната градска част на София вече започна обособяването на повече от 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки, посочват от общината. Това прави София един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Мярката е част и от стратегията на града да подобри качеството на въздуха в София. Един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.

Опитът на редица други европейски столици показва, че нерегулираното паркиране на електрически тротинетки създава трудности на пешеходците и останалите участници в движението.
Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от "Зелена София", "Софпроект" и Център за градска мобилност с подкрепата на Столична община и цели да окуражи повече хора да избират този начин на придвижване.

Друга важна тема освен регламентиране на паркирането, е безопасността по време на движение. Столична община и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" работят съвместно по регламентиране на ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Междувременно всеки, който се възползва от услугите за споделено ползване на електрически тротинетки трябва да се съобразява с правилата за безопасност.

В последните години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в града, се е повишил, като към момента той е малко под 2%. Пилотно проучване на "Визия за София" и "Зелена София" на нагласите на мениджъри и служители в големи компании в София показа, че пътуващите с велосипед до и от работното място, най-често изминават между 3 и 4 км.