30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония
Секция: СВЯТ
22 Август 2019 10:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония

/КРОСС/ Наказателният съд в Скопие наложи мярка задържане под стража от 30 дни на ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева. Веднага след заседанието Янева прехвърлена в ареста на затвора в "Шутка". Днес тя ще може да присъства на погребението на майка си, която почина вчера. Задържането бе поискано от Прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупция. Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски съобщи, че има достатъчно данни, че "Катица Янева е извършила злоупотреба с власт" при аферата "Рекет" с цел облагодетелстване. Няма данни, че политици са замесени в тази афера, заяви Йовевски и уточни, че при обиска вчера е иззет и компютъра на Янева. Йовевски съобщи, че Катица Янева е влияела върху освобождаването и връщането на паспорта на обвиняем, а след това е предложила смекчаващи обстоятелства на обвиняемия по делото „Империя" и превръщането му в свидетел. Вчера спецполицаи извършиха обиск на дома на Катица Янева в скопския квартал "Козле" и в офисите й. Вчера тя даде и първите си показания по аферата "Рекет".

В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева. От 15 юли Йовановски и Милевски се намират в ареста.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски - Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година.