Как да избегнем градската жега
Секция: Технологии
22 Август 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да избегнем градската жега Съвети за прохладни летни дни

/КРОСС/ В последно време летата са все по-топли и европейците, често са подложени на последиците от горещите вълни, които заливат Старият континент. Много често, публичните и обществени сгради нямат подходящата климатизация, а и да прекаляваме с климатика на закрито, не е най-правилната стратегия. Затова в следващите редове ще откриете ценни съвети, които да направят топлите дни наистина приятни.

Растящите градуси на живака, все по-често ни карат да усещаме рисковете на топлинните вълни върху здравето. Най-горещите лета за последните 500 години в Европа, са регистрирани имено през последните 15, а отчетените смъртни случаи растат, дори и в северноевропейските държави, където жегата е нетипична. Тя не е единствения показател, повишаващ риска за здравето, през летните месеци, но това как ни влияят високите температури, определено оказва значение, както и доколко влияят топлинните вълни на европеецът, в зависимост от летните температури, на които е свикнал. В Испания например за нормални се смятат градуси около 40°C. В същото време, хората от Северна Германия, може би ще имат нужда от лекарска помощ, при температури над 30°C. Със сигурност обаче, жегата е сериозен проблем за по-възрастните и болните хора, както и за онези, които работят на открито.

Още един проблем се явява и фактът, че много от обществените сгради нямат предвидена охладителна инсталация. В миналото, това е било по-скоро лукс, а като пример в Германия само 2% от домовете разполагат с климатични инсталации. С растящата нужда от добра и енергоефективна климатична система, парадокс е, че на глобално ниво, само половината от закупените уреди отговарят на критериите за енергоефективност и 1/3 са с най-добрата технология, която може да бъде намерена.

Когато използваме климатика у дома, е редно и да се съобразим с екологичния отпечатък, който оставяме, както и с това, как използването му може да влияе на здравето ни. Въпреки, че мисълта да си устроите импровизиран Северен полюс у дома, може да е изкушаваща в ужасната жега, това не е добре нито за околната среда, нито за вас самите. „Препоръката, която да следваме е температурата у дома да не се различава с повече от 8-10°C, за да не шокираме организма си", сподели Димитър Стефанов от LG България. Освен това е добре, да не стоим директно на пътя на въздушния поток. Така лесно ще ни стане хладно. Освен това е важно да следим за редовната смяна на филтрите на климатика, тъй като това е от огромно значение за здравето ни.

Да контролираме температурата на климатика е важно не само за здравето, но оказва огромно влияние върху работоспособността ни. Доказано е, че ако ни е студено, хабим много повече енергия, за да се стоплим и фокусът се измества от задачите в друга посока. Според изследване проведено от Техническия университет в Хелзинки, най-ефективни сме, когато температурата е около 22°C, а работоспособността започва да дава отклонения още над 23-24 °C.