60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане
Секция: ИКОНОМИКА
22 Август 2019 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60% от абонатите на парното имат изравнителни сметки за доплащане

/КРОСС/ Този отоплителен сезон е излязъл по-скъпо на столичани от предишния. Това отчете фирмата за топлинно счетоводство „Техем". Според дружеството причината са 16-те процента в цената на енергията, по-дългият отоплителен сезон и по-ниските температури.
Средно 467 лева е струвал отоплителният сезон от 1 май 2018 година до 30 април 2019 за жилищата до 50 квадрата. За тези до 70 квадрата цената е била 721 лева, а за големите жилища - над 1000 лева. Това отчитат от "Техем".

"Има три обяснения, три причини за това повишение на сметките в тази година. Една от тях е увеличената цена на топлинната енергия спрямо миналата година с 16%, което определено дава своя ефект върху крайната сума за имота и за домакинствата. Другите две причини са това, че сезонът е по-дълъг и по-студен."

6 дни е по-дълъг този отоплителен сезон - общо 174 дни, а средната дневна температура е била един градус по-ниска. Цената на отоплителната енергия пък е била 16% по-висока.

Това според фирмата за топлинно счетоводство е основната причина за по-високите сметки. Тази година има голяма разлика между групите, които имат да доплащат на база изравнителни сметки и тези, които имат да получават.

"И тя е в числа 59,9% т.е. близо 60% от клиентите има суми за доплащане, а само на 40% имат да възстановяват средства от топлофикационното дружество."

За клиентите, които не са осигурили достъп до имотите си се начислява максимална мощност, припомнят от дружеството.

До 1 октомври потребителите могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки, а срокът за плащане на фактурите без лихви е 15 септември. Те не са окончателни, заради срокът на обжалването.