Битка на половете: Каква е идеалната температура в офиса?
Секция: Технологии
23 Август 2019 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Битка на половете: Каква е идеалната температура в офиса?

/КРОСС/ Правилната температура в офиса е обект на постоянен дебат през летните месеци: докато през този сезон на дамите често им е студено при включен климатик, мъжете се освежават от хладнината. Температурите не само са важни за комфорта, но и значително повлияват производителността. Скорошно проучване показва, че жените се представят по-добре в по-топла среда.

Идеалната температура, в която се чувстваме комфортно, може да варира в зависимост от пола, а някои проучвания доказват, че ефективността при работа също зависи от градусите в офиса. Немско проучване установява, че мозъците на жените се представят по-добре при по-високи температури, докато мъжете работят по-добре в по-хладна среда. За да сложим край на един от най-древните дебати сред офис работниците, си струва да разгледаме какво казват изследванията, когато става дума за съотношението температура-пол.

Работодателят може да се възползва и от подходящата температура.
В проучване, в което участват над 500 души в Германия, са зададени различни математически, словесни и познавателни задачи в скала от 16 до 32 ° C. Резултатите показват, че с повишаването на температурата, жените решават математически задачи и водят разговори по-лесно, докато за мъжете е вярно точно обратното. Тъй като повишаването на ефективността на жените е по-голямо от намаляването на ефективността на мъжете, изследователите препоръчват в офиси, където жените и мъжете са сравнително равен брой, да се заложи на по-високата температура, което може да подобри цялостните резултати на компанията.

Ползите от работата в не твърде хладно офис пространство се доказват и от проучване на Университета Корнел в САЩ, което показва, че хората, работещи на компютър при температура от 25 °C, са оползотворили качествено работното си време и регистрират само 10% грешки. Когато живакът показва 20 °C обаче продуктивността спада на половина и процентът на грешки се покачва до 25%.

Когато тялото изпитва студ, отделя много повече енергия, за да се стопли, следователно концентрацията върху другите задачи, рязко спада. Изследователите също изтъкват, че подобен спад в резултатите ще добави допълнително увеличение на разходите за работодателите с 10% на час и на служител.


Работата в екип е по-лесна, когато е топло
Идеалната температура зависи и от естеството на задачата. По-високите температури могат да се окажат полезни за хората, които се занимават с креативна работа, затова пък градуси около 20 °C, правят механичните задачи много по-лесни за изпълнение. Това в никакъв случай не означава, да превръщаме работното място в сауна. При температури над 27°C например математическите способности изчезват.

Жегата ни прави по-бавни
Преди обаче да завъртим термостата на „горещо" нека погледнем и други резултати. Проучване от Университета в Хелзинки, проведено през 2006 г. установява, че най-добра е продуктивността на 22 °C, а при покачване до 23-24 °C, започват да се забелязват отклонения в работоспособността. Това означава, че ако служителите работят при температура от 30 °C, ще се справят с 8.9% по-зле, отколкото при температура от 22 °C - затова да заложим на по-висока температура в офиса, не винаги е правилният избор.

Важни правила при използване на климатик
Освен идеалната температура, има и някои здравословни аспекти, които трябва да имаме предвид. „Винаги е препоръчително да се съобразяваме с времето на вън. Разликата с температурата в затвореното помещение не трябва да е по-голяма с от 8 до 10 градуса", съветва Димитър Стефанов от LG България. Избягвайте да заставате директно срещу въздушния поток на климатика, така лесно можете да почувствате студ. В офиса отговорността за поддръжката на климатика, зависи от офис мениджъра, но у дома - зависи от самите нас, затова е важно да следим за състоянието на уреда.

Точната температура оказва влияние не само на настроението ни, но и на ефективността ни през деня, затова трябва да използваме климатика винаги с едно на ум.