БНБ с прогноза за поскъпване на храните и горивата
Секция: ИКОНОМИКА
23 Август 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНБ с прогноза за поскъпване на храните и горивата

/КРОСС/ Поскъпване на храните и горивата прогнозира Българската народна банка (БНБ). В анализа си Централната банка очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро.

Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне.

Според хлебопроизводителите обаче повишените цени няма да са заради реколтата, а заради цената на тока и предстоящото плащане на ТОЛ таксите.

Тези фактори са довели до ръст на крайните потребителски цени на преработените храни през юни с 4% на годишна база, посочват анализаторите от БНБ. Най-много - с 10,7 на сто е поскъпването за година при групата "хляб и зърнени храни", следвана от "мляко, млечни продукти и яйца".

Според БНБ има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, ако международната цена на петрола се вдигне над прогнозираното. Това ще оскъпи както енергийните продукти у нас, така и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно.

Другите заплахи са, ако разходите за труд у нас се вдигнат повече от очакваното и това се прехвърли върху крайните цени на някои услуги, както и увеличаването на потреблението на домакинствата, предупреждава анализът.

БНБ залага още темпът на нарастване на икономиката на България през 2019 г. да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускорение спрямо 2018 г., когато увеличението бе 3,1 на сто. В анализа си за първото тримесечие БНБ очакваше ръстът да се запази в рамките на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата заетост, повишените трудови доходи, ниските лихви по кредитите, които ще подкрепят частното потребление.