Светът в очакване на срещата на Г- 7
Секция: ПОЛИТИКА
24 Август 2019 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светът в очакване на срещата на Г- 7

/КРОСС/ Светът е в очакване на срещата на Г- 7. Домакин ще бъде френският курорт Биариц. Сериозни мерки за сигурност и горещи теми- в такъв контекст се очакват разговорите. Европейският съюз засили натиска си върху бразилския президент заради пожарите в Амазонската джунгла.

В навечерието на срещата на върха, Ирландия и Франция заплашиха да блокират търговското споразумение с Южна Америка, ако не бъдат взети спешни мерки. Часове преди форума, германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята една от основните теми да бъдат стихиите, а френският президент Макрон нарече рекордният брой пожари в тропическите гори на Амазония „международна криза".

А градчето осъмва при изключителни мерки за сигурност по суша, вода и въздух. Над 13 хиляди представители на силите на реда ще пазят лидерите на седемте най-развити икономики в света. Протести, контра-протести и бойкоти вече съпътстват събитието. Властите забраниха протестите в близост, но позволиха на няколко групи демонстранти да се разположат в околните градове. Там ще бъде организирана контра среща на върха, докато в Биариц лидерите обсъждат търговската война между Вашингтон и Пекин, кризите в Украйна, Хонконг и тази между Кашмир и Индия.