Президентът: Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2019 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее

/КРОСС/ Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее. Това каза президентът Румен Радев по
случай 142-рата годишнина от Шипченската епопея, предаде Агенция „Фокус". Румен Радев поздрави гвардейците по случай честването на 142-рата годишнина от Шипченската епопея.

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война", каза Радев.

Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата. „Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад", заяви президентът. По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните.

„Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи", каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.

Прочетете цялата реч на президента.