Една година след катастрофата до Своге - проблемите остават
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2019 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Една година след катастрофата до Своге - проблемите остават

/КРОСС/ Навършва се една година от тежката катастрофа край Своге, при която автобус пропадна от пътя и загинаха 20 души.

Граждани и близки на жертвите ще почетат паметта им със заупокойна молитва и осветяване на паметната плоча на мястото на инцидента.

След трагедията премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри - на транспортния Ивайло Московски, на регионалния Николай Нанков и на Валентин Радев - на вътрешните работи.

„Сложиха мантинели, направени по безумен начин. Влизаш зад мантинелата, където се намира тротоарът и стигаш доникъде. За да можеш да продължиш трябва да се прекачваш през нея или да пролазваш отдолу... и излизаш на пътната настилка", казва Лилия Георгиева от инициативния комитет, оглавил протестите, пред БНР.

Според нея така хората отново са на пътното платно в продължение на километри. Георгиева твърди, че ефект няма и от ремонта на пътния участък, който остава все така опасен:

„Ако сега минете по пътя, той е същият. Просто само положиха нов асфалт, сложиха шумяща маркировка, което не решава проблема".

Обещаните две пасарелки също ги няма.

Недоволни са и жителите на село Световрачане, което даде най-много жертви в катастрофата. Днес се очаква близките и съпричастни да се съберат, за да почетат паметта на загиналите и отново да напомнят на властта за обещаното и неизпълненото.