Експерти: Промените в заболеваемостта налагат смяна на имунизационния календар
Секция: Здраве
25 Август 2019 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Промените в заболеваемостта налагат смяна на имунизационния календар

/КРОСС/ Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен календар. От министерството поискаха промени, с които да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и пневмококови инфекции. Медиците обаче се притесняват от направените предложения и смятат, че те могат да бъдат опасни.

„Направени са доста дълги дискусии между експертите преди да бъдат предложени тези проблеми. Здравната картина у нас търпи промени. Заразните заболявания се променят, на пазара за ваксини се появяват нови продукти. Опитваме се нашите деца да получат максимално висока защита. Например при пневмококовите инфекции първоначално почти всички страни въведоха схемата 3 плюс едно, а в последствие се установи, че при прием 2 плюс едно имунитетът е достатъчен. Тоест, последната доза е излишна. Затова повечето страни минаха на втората схема", коментара пред Нова тв на доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Други заболявания пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар.

Той обясни още, че идеята за новия имунизационен календар идва след обсъждане със здравните експерти. За десет години у нас е намаляла заболеваемостта от туберкулоза.

Ефектът от такъв тип промени е дългосрочен, увери Кунчев. Приемите трябва да са толкова, колкото са нужни, смята той. Не трябва непрекъснато да се увеличава приемът на ваксини.

В промените няма търсен икономически ефект. Ваксината срещу варицела ще влезе в препоръчителния календар. Една фирма вече е започнала процедура по регистрация на тази ваксина.

Доц. Любомир Киров, представител на общопрактикуващите лекари, обясни, че допълнителният прием на ваксина срещу коклюш е позитивен. Той иска да остане пробата манту, която трябва да отпадне, защото тя е ориентир за лекарите. Медиците смятат, че спадът на заболеваемостта от някои болести е заради мерките, които се вземат. Общопрактикуващите лекари не са участвали в обсъжданията.