Турция покачва напрежението край Кипър заради газовите сондажи
Секция: ПОЛИТИКА
25 Август 2019 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция покачва напрежението край Кипър заради газовите сондажи

/КРОСС/ С пореден провокативен ход Турция покачва напрежението край Кипър във връзка с газовите ѝ сондажи. От днес до 31 декември нейният изследователски кораб „Барбарос Хайредин паша" ще извършва проучвания за газ в кипърската изключителна икономическа зона на юг от острова, съобщава БНР.

Районът за работа на сеизмологичния кораб, определен с издадения от Турция навигационен телекс, обхваща 3 блока от офшорната зона на Кипър. Части от тях непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република твърди, че попадат в нейната изключителна икономическа зона. За два от тези блокове Кипър е издал лицензи за газови проучвания на консорциум от френската компания „Тотал", италианската „Ени" и южно-корейската „Когас".

Със свой навигационен телекс Кипър настоя корабът да прекрати незабавно незаконната си дейност. Никозия подчерта, че новите действия на Турция са нарушение на международното право и представляват престъпление.

В началото на тази седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че вторият турски изследователски кораб „Оруч Рейс" е на път към Източното Средиземноморие.

Според специализирания международен сайт за морския трафик към момента корабът все още е на пристанището в Истанбул.

Новите незаконни турски газови проучвания край Кипър идват в навечерието на започващия през септември нов кръг консултации с участието на ООН за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос, прекратени преди 2 години.