Германия разследва за убийството грузински командос от чеченец
Секция: СВЯТ
25 Август 2019 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия разследва за убийството грузински командос от чеченец

/КРОСС/ Германската полиция разследва убийството в берлински парк на грузинец, който според съобщенията е бивш командос от специалните части и ветеран от войната в Чечня.

Полицията арестува 49-годишен заподозрян от Чечня за убийството в петък. Жертвата е идентифицирана само като Зелимхан К., на 41 години.

Убиецът се приближил до жертвата си в гръб, докато той отивал към джамия, застрелял го два пъти в главата и избягал с колело, като един от свидетелите определи като убийство в стил „екзекуция".

По-късно полицейските водолази са открили пистолета „Глок", перука и велосипед от близката река Шпрее, пише вестник „Бил дам зонтаг". Голяма сума пари е намерена в дома на заподозрения, съобщава всекидневник „Тагесшпигел". Става ясно, че жертвата е ветеран от Втората чеченска война (1999-2009 г.), който по-късно се присъединил към грузинската антитерористична единица.

През 2012 г. неговото звено участва в операция срещу бойци, държащи заложници в дефилето Лопота, близо до границата с руската република Дагестан.

Според германските медии убийството се смята за отмъщение, свързано с военното минало на жертвата. Един от синовете му каза, че Зелимхан К., баща на пет деца, е преживял четири предишни опита за покушение срещу него, най-новите през 2015 г. в Тифлис, Грузия, съобщи „Берлинер Цайтунг".

През последните няколко години жертвата е живяла в Берлин.

Междувременно според германската полиция той бил потенциално войнстващ ислямист поради все още неизяснени причини, съобщава „Билд".