Разследват първо престъпление от Космоса: астронавтка хакна сметката на съпругата си
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Август 2019 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследват първо престъпление от Космоса: астронавтка хакна сметката на съпругата си

/КРОСС/ НАСА разследва инцидент, който може да се окаже първото престъпление, извършено в Космоса. Астронавтка проникнала незаконно в сметката на съпругата си, с която са в развод. Направила го от борда на Международната космическа станция, предава БГНЕС, като цитира "Ню Йорк таймс".

Американската астронавтка Ан Маклейн призна, че е проникнала в сметката на еднополовата си съпруга, с която са в процес на развод, но не определя извършеното като престъпление, отбелязва в. „Ню Йорк таймс". Потърпевшата Съмър Уордън обаче е подала жалба за несанкциониран достъп и кражба на лични данни във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА.

Маклейн се върна от полета през юни 2019 г.

Адвокатът ѝ твърди, че тя искала само да се убеди, че всичко е наред със семейния бюджет и парите ще стигнат за сметките и грижите за момчето, което семейната двойка е осиновила.

Маклейн е пилот. Уордън е офицер от разузнаването на военно-въздушните сили. Двете се женят през 2014 г., а пред 2018-а Уордън подава документи за развод.

Съгласно споразумение между държавите-собственици на Международната космическа станция - САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция - юрисдикцията върху човека, намиращ се в Космоса, е собствената му държава. Същото се отнася и за собствеността на борда. Така например ако канадец извърши престъпление в Космоса, ще понесе наказание по канадското законодателство.

С развитието на космическия туризъм въпросът за наличието на строги правила за носене на наказателна отговорност става актуален.