Императорските терми в Хисаря крият тайни и загадки
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Август 2019 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Императорските терми в Хисаря крият тайни и загадки

/КРОСС/ Археолози проучват западната част на Римските терми в Хисаря, дейностите обхващат територията до двата басейна, разкрити миналото лято. За да се осъществят проучванията, преди дни бе демонтирана част от пешеходната алея в парк „Момина сълза".

Екипът на доц. Митко Мадажаров навлезе в културния пласт и откри първите находки. Това са мраморни фрагменти от прозорците на римските терми, почти цял запазен свод, изграден от масивни тухли и хоросан и дървени греди от покривната конструкция.

"За този археологически сезон навлизаме в един много интересен пласт, в който очакваме да открием мраморните стълби на басейните, значителна част от облицовката на стените от бял мрамор. Надяваме се да се натъкнем и на статуя на здравеносно божество, тъй като съвсем наблизо е нимфеумът, каза доц. Маджаров. В тази част от термите беше разкрито мраморно ходило на мъжка статуя, предполага се, че е на бога на здравето - Асклепий.

Проучването се осъществява от екип на Археологическия музей в Хисаря под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров. Те се финансират за поредна година от Министерството на културата по договор с музея.

Разкопките на Римските терми, един от най-големите и добре запазени СПА комплекси от епохата на Римската империя, ще разкрият през това лято западния зид и последните помещения, които са обслужвали посетителите. Така античният СПА комплекс, чиито основи били положени по времето на император Адриан, ще бъдат показани в цялото си великолепие.

Веднага след приключване на дейностите през този археологически сезон в новоразкритата част ще могат да влизат туристи, за да разглеждат всички помещения, в които древните римляни са се отдавали на релаксиращи процедури с лековита минерална вода и благовонни етерични масла.

Разкриването на последната част от Римските терми в Хисаря трябва да бъде осъществено още през този археологически сезон, тъй като е в ход проект за неговата цялостна реставрация и консервация. Проектът предвижда и изграждане и монтиране на покривна конструкция на обекта, която с олекотени материали ще повтори линиите и сводовете на античния покрив.

Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж".

И сега басейните в Римските терми, разкрити при разкопки в предходните години, са достъпни за разглеждане, ежедневно туристи и почиващи в Хисаря докосват водата в тях за здраве.