Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7
Секция: Русия
26 Август 2019 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7

/КРОСС/ Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7 по въпроса за възстановяването на отношенията с Русия, заяви пред ТАСС Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Песков увери, че Русия възстановява отношенията си с голямото мнозинство от страните от групата "и сега те се намират на доста позитивна" основа. Той даде пример с Франция и Италия и отбеляза "традиционно близките отношения (на Русия) с Германия и Япония".

Коментирайки медийните съобщения, че лидерите от Г-7 са се договорили групата да не присъединява Русия, а само да се координира по-тясно с нея, Песков заяви, че ефективната координация по въпросите на глобалната икономика и политика е невъзможна без Китай и Индия.

Прессекретарят на Путин потвърди, че се проучва възможността за организиране на нова среща на върха на "нормандската четворка" за Украйна. В същото време той отбеляза, че тя трябва да бъде предшествана от доста голяма "домашна работа".

Песков каза това в отговор на запитване от ТАСС за коментар на думите на германския канцлер Ангела Меркел, че Германия и Франция работят за организиране в скоро време в Париж на нова среща на върха на "нормандската четворка", която освен тях включва още Русия и Украйна.

Темата за среща на върха в "нормандски формат" беше обсъдена и по време на среща на президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон.

Германия и Франция се стремят да проведат среща на върха в „Нормандски формат" (между Германия, Франция, Русия и Украйна) в близко бъдеще, тя ще се проведе в Париж, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция в края на срещата на върха на Г-7, предаде РИА Новости.

"Ние, Франция и Германия, подчертахме, че искаме съвсем скоро, след подготвителната среща на съветниците и съответно на външните министри да поискаме среща на върха с президентите на Русия и Украйна. Новата среща ще се проведе в Париж ", каза Меркел.

Тя добави, че страните ще положат усилия, за да гарантират, че срещата ще се проведе в близко бъдеще.