Бразилски военни самолети потушават пожарите в Амазония
Секция: СВЯТ
26 Август 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бразилски военни самолети потушават пожарите в Амазония

/КРОСС/ Бразилски военни самолети започнаха да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония в Амазония, след като Бразилия бе подложена на силен международен натиск да предприеме действия срещу разрастващите се пожари, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Вчера в Амазония два самолета С-130 Херкулес започнаха да обливат с вода пламтящите тропически гори след протести в редица бразилски градове в защита на "белите дробове на планетата", посочва АФП.

Президентът Жаир Болсонаро е дал разрешение да бъдат изпратени военни да се борят с бушуващите пожари в седем щата в Амазония в отговор на исканията за помощ на щатските правителства, съобщи говорителка на президентството.

Видеозапис, качен в събота вечерта от министерството на отбраната, показа военен самолет, който изпомпва хиляди литри вода от два огромни самолета цистерни и прелита през облаци дим близо до гората.

Болсонаро обяви в петък, че военни ще бъдат пратени да се борят със стихията след като дни наред бе критикуван от бразилското общество и от световни лидери, че правителството му не прави нищо, за да се бори с пожарите, посочва Ройтерс.

Президентът добави, че е приел предложението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпрати самолет и специализирана помощ за борбата с огъня.