Пловдивски екип реставрира лъва на Шипка (СНИМКИ)
Секция: КУЛТУРА
26 Август 2019 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивски екип реставрира лъва на Шипка (СНИМКИ)

/КРОСС/ В събота беше отбелязана 85-тата годишнина от освещаванетао и откриването на Паметника на Свободата на връх Шипка. По повод празника, статуята на лъва беше реставрирана и обновена. В продължение на два месеца там работи пловдивски екип на художника Жорж Трак.

Емил Ненов е специалист по метала, Марина Ненова е реставратор, като съгласува технологията и следи за изпълнението на проекта и Петър Стоилов, най-младият от екипа помага с много енергия и вдъхновение.

Идеята за построяването на паметника е на ветерани-опълченци през 1920.та година. Официалното откриване е на 26-ти август 1934-та година, като представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида с височина 31, 5 метра. Над входа е монтиран огромен бронзов лъв с дължина 8 метра и височина 4 метра.

Бронзовата статуя на лъва се отваря за ремонт и почистване за първи път от 40 години насам. Заради сравнително доброто й състояние ремонтът й излезе наполовина по-евтино от предвиденото и в доста по-кратки срокове. Металната носеща конструкция във вътрешността на лъва беше почистена и обработена с химикали срещу корозията, така е работено и по отливките, от които е сглобен лъвът.

,Установи се, че на всяка част от която е сглобена Лъва, от вътрешната страна е изписано колко тежи съответния елемент. Това позволи да се изчисли точно тежестта на лъва. Досега се обявяваше, включително и от музея, че той тежи около 28 тона. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов - директор на парк - музей Шипка - Бузлуджа.

Днес възстановеният лъв отново посреща достолепно дошлите да се поклонят на Шипка.