Русия и Индия може да създадат станция за спътникова навигация
Секция: Наука
26 Август 2019 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Индия може да създадат станция за спътникова навигация

/КРОСС/ Индия и Русия обсъждат перспективата за създаване на наземни станции на своя територия с цел повишаване ефективността на работата на спътниковата навигационна система, съобщава РИА Новости.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания заяви, че се планира изграждането на наземна станция в Русия, най-вероятно в Москва, за индийската навигационна система NavIC. От своя страна, Русия ще изгради такава станция в Бангалор за своята спътникова навигация.

В речта си по случай Деня на независимостта на Индия на 15 август 2108 г. министър-председателят Нарендра Моди обяви, че през 2022 г. държавата ще изпрати в космоса самостоятелно свой национален екипаж. Полетът е планиран за декември 2021 г. и ще бъде в чест на 75-годишнината от независимостта на страната. В космоса ще бъде изпратен екипаж от трима души - двама мъже и една жена. Очаква се Русия да окаже съдействие при реализацията на проекта. Практическата съвместна работа на двете страни в това направление започва през тази година.

Първият и засега единствен индийски космонавт Ракеш Шарма престоя в орбита през април 1984 г. на борда на съветския космически кораб „Союз Т-11".