ЕРП Север модернизира ключови електроразпределителни съоръжения в Разград
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Август 2019 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север модернизира ключови електроразпределителни съоръжения в Разград

/КРОСС/ Електроразпределение Север инвестира 85 хиляди лева в модернизация на оборудването в подстанциите „Абритус“ и „Тетово“, и възлова станция „Разград“ в областния град. Обновените съоръжения ще повишат сигурността и качеството на електрозахранването на близо 32 000 домакинства и фирми в Разград и близките населени места.

В подстанция Абритус е извършена подмяна на прекъсвач 110 kV на силов трансформатор с нов съвременен елегазов. Във възлова станция Разград са монтирани нови релейни защити и вторичната комутация на изводи средно напрежение. В подстанция Тетово са сменени токоизправител и акумулаторна батерия. Инсталираното съвременно оборудване осигурява значително по-висока чувствителност и бързодействие и гарантира безаварийна работа на съоръженията.

Подстанциите и възловите станции имат стратегическо значение за надеждното функциониране на електроразпределителната мрежа. Подстанциите трансформират напрежението от високо към средно напрежение. Възловите станции разпределят електрическата енергия по електропроводите. Съвременното оборудване позволява прехвърляне и преразпределяне на електрическите товари - при изключване на един от електропроводите, другите се използват за алтернативно захранване, което предотвратява неудобството на клиентите от изключване.

Електроразпределение Север е част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна. Дружеството управлява и поддържа електроразпределителна мрежа с обща дължина от 42 626 км. на територия от близо 30 000 кв. км и обхваща 9 административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.