Зам.-министър Нанков: АПИ не е отказвала независима експертиза на пътища
Секция: Автомобили
28 Август 2019 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Нанков: АПИ не е отказвала независима експертиза на пътища

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура“ по никакъв повод не е отказвала достъп или информация по отношение на проверката на пътни участъци, която депутати от БСП поискаха да се инициира. Агенцията не е отказвала независима експертиза, има нормативи и процедури, които трябва да се спазват, дори от депутатите на БСП.

Това заяви на пресконференция днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод заявеното по-рано днес от представители на БСП. Нанков допълни, че в рамките на цял месец – от 30 май до 27 юни т.г., на 11-те народни представители от „БСП за България“, поискали информацията, беше предоставен пълният обем документация. Но никой от тях не се възползва.

По отношение на духовития коментар, че асфалт не се яде, а се краде, нека Свиленски да потвърди обвиненията си с факти. Но понеже може да прави само внушения и спекулации, нека малко почете и си припомни други обективни факти и обстоятелства, каза Николай Нанков. “За да не съм голословен като него, съм приготвил справка: 2007 г., управлява Тройната коалиция, първата година, когато стартират европейски фондове. По ОПРР 8 пътни отсечки, разпределени в 6 лота, 170 км са търгувани за малко над 113 млн. лв. Договорите са сключени през 2009 г., в края на мандата на Тройната коалиция. Прекратяват се от първото правителство „Борисов“. И за същите участъци, плюс нови 10 км добавени, търгувани 2010 и 2011 г. и сключени договори след това, при по-скъпи цени на асфалта, работната сила, инфлация и т.н. – 63 млн.лв. за над 180 км“, добави Нанков.

Иван Досев – член на Управителния съвет на АПИ, отбеляза, че агенцията е експертна структура и не е коректно името ѝ да се използва за правене на недостоверни внушения. По отношение на поисканата от народни представители от левицата технически справки той коментира, че е осигурен пълен достъп до тях -, обяснителни записки, количествени сметки, сертификати за вложени материали и др. Инж. Досев допълни, че ненужно е изхабен голям ресурс на АПИ за подготовка на огромен обем информация, която никой от поискалите я не я е използвал.