Откриват 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция
Секция: КУЛТУРА
28 Август 2019 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриват 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция

/КРОСС/ Довечера ще бъде открито 76-ото издание на Международния филмов фестивал във Венеция с прожекцията на "Истината" на японския режисьор Хирокадзу Корееда с участието на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук. Фестивалът ще продължи до 7 септември. 

В състезателната програма са включени 21 филма. Само два от тях са режисирани от жени. Артистичният директор на филмовия фестивал във Венеция Алберто Барбера е против въвеждането на квоти и смята, че единственият критерий в избирането на филм за участие трябва да е и е неговото качество, и допълни:

"Имаме прекрасна комбинация от утвърдени режисьори, както и много нови лица, нови таланти, открития. Фестивалът е пълен с нешлифовани диаманти и се надяваме те да получат вниманието на публиката и критиците".

Брад Пит, Скарлет Йохансон и Хоакин Финикс са част от актьорите, които ще преминат по червения килим на най-стария филмов фестивал в света. 

Сред филмите, които ще се борят за "Златния лъв" тази година, са научната фантастика "Към звездите" на режисьора Джеймс Грей, в която Брад Пит играе космонавт, търсещ отдавна изчезналия си баща. В "Жокера" Хоакин Финикс влиза в кожата на популярния злодей от поредицата за Батман, но лентата е самостоятелна история. 

С интерес се очакват и филмите, продуцирани от „Нетфликс“, един от които е „Пералнята“, базиран на скандала с „Досиетата от Панама“. В него си партнират Мерил Стрийп, Гари Олдман и Антонио Бандерас.

Интересен момент, предизвикващ полемика, е завръщането на Роман Полански с лентата „Аз обвинявам“ за „аферата Драйфус“. Режисьорът от полски произход беше изключен от Американската киноакадемия през 2018-а поради нарушения на етичния кодекс заради обвиненията в сексуални посегателства към него.