Петър Андронов: Хората трябва да внимават когато теглят кредити
Секция: ИКОНОМИКА
28 Август 2019 09:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Андронов: Хората трябва да внимават когато теглят кредити

/КРОСС/  "Хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности", това мнение изрази в интервю за „Сутрешен блок” по БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

„Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели”, изтъкна той.

По думите му, растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно,  при ипотечните кредити ръстът е около 14% годишно, което е най-големият растеж за последните десет години.

Андронов е на мнение, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. „Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред”, посъветва той.

По въпроса за бъдещото членство на страната ни в Еврозоната, Андронов коментира, че е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. клуб на богатите в Европейския съюз, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Той увери обаче, че българските банки приветстват членството на страната, както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз. „Банките обичат да има сигурност”, каза още Петър Андронов.