Франция към туристите: не оставяйте камък върху камък
Секция: Туризъм
29 Август 2019 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция към туристите: не оставяйте камък върху камък

/КРОСС/ Градове във Франция призовават туристите "да не оставят камък върху камък" и дори ги заплашват с глоба от 1500 евро. Става въпрос за модата по плажовете и планините да се градят каменни "кулички", на фона на които туристите се снимат. Целта е интересна снимка в инстаграм, а последиците - увреждане на околната среда, разказва RFI.

Вестникът "Le Parisien" описва конструкциите като "напаст" за защитниците френското крайбрежие и силно дразнещо местните жители занимание. "Станало е такъв феномен, че се правят стотици от тях всекидневно", казва Дидие Олири от Агенцията за брегова защита. "С тази скорост това е атака срещу екосистемата", допълва той.

През юли екологичната асоциация "Living Britanny" е премахнала десетки от купчините камъни в Камарет-сюр-Мер на атлантическото крайбрежие на Бретан. Кметът на разположеното по на юг Сен Дени д'Олерон Жан Мишел Масе си спомня, че в началото - през 2015 г. това не е изглеждало проблем, но в следващите години десетки кубични метри камъни са били преместени.
Някои "кули" достигат два метра височина и могат да се срутят върху някое дете, допълва той. Кметът вече се е погрижил за разлепването на плакати с напомнянето, че камъните предпазват крайбрежието от ерозия. Местните власти са решени за следващия летен сезон да организират информационна кампания.