Джокобург или Джокоград – как ще се казва новата столица на Индонезия?
Секция: Туризъм
29 Август 2019 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джокобург или Джокоград – как ще се казва новата столица на Индонезия?

/КРОСС/ Индонезийците се впуснаха днес да обсъждат име за новата си столица, след като във вторник бе обявена локацията на новия град, но не ѝ как евентуално ще се казва той, предаде Ройтерс.

„Сейнт Джокобург“ и „Джокоград“ са сред 11 предложения от потребител в Туитър, след като президентът Джоко Видодо направи вчера важното съобщение за преместването на столицата от Джакарта в нов град в провинция Източен Калимантан на о-в Борнео.

„Надявам се предложенията да бъдат взети предвид“, написа потребителят @Enggalpm.

Сериозни и шеговити идея плъзнаха в социалните мрежи, след като Джоко Видодо, наричан накратко и Джокови, каза, че столицата ще се премести през 2024 г. от потъващия мегаполис Джакарта на о-в Ява.

„Мандалануса“, което може да се преведе като център на архипелага, е друго предложение за име. То отразява факта, че новата локация е много по-близо до географския център на страната от 17 000 острова по протежение на 5000 км.

Говорител на националната агенция за развитие и планиране заяви, че име още не е избрано.

Имената обаче са чувствителна тема в четвъртата по население страна в света, сред чиито 260 млн. жители има над 300 етнически групи, отбелязва Ройтерс.

Мюсюлманите са около 90%, от населението, но християните, индуистите и други също са милиони.

Друг потребител в Туитър пък предлага „Шри Махендракерта“, което на санскрит означава благословен от боговете град.

Във Фейсбук, където Индонезия има 130 млн. потребители, се предлага името Картанегара - регионът Кутай Картанегара в  Източен Калимантан е бил дом на индуистко кралство от IV век.

Джакарта - дом на над 10 млн. души е наречена Батавия от холандските колонизатори и преименувана след независимостта. От санскрит Джакарта може да бъде преведено като „Постигната победа“.