Урсула фон дер Лайен похвали страната ни и я определи като много важен член на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
29 Август 2019 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урсула фон дер Лайен похвали страната ни и я определи като много важен член на ЕС

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна на посещение в България. 

Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

Преди разговора си Фон дер Лайен и Борисов направиха изказване пред медиите.

Урсула фон дер Лайен похвали страната ни и я определи като много важен член на ЕС. Тя благодари на Борисов за подкрепата за избирането ѝ за следващ председател на ЕК:

„През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на Европейската комисия… С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания“, обърна се Фон дер Лайен към премиера. „Голямо впечатление ми прави това, че имате такива прекрасни постижения по отношение на заетостта. Зная, че имате бюджетен излишък и виждам една държава, която просперира и е готова за бъдещето, за инвестиции в младите хора, в иновациите и в научно-изследователска и развойна дейност. Именно тук виждам силната роля на България“, допълни тя.

От своя страна премиерът подчерта, че Европа отчита миналогодишното ни председателство на ЕС и ролята на България в Западните Балкани. И изтъкна, че е изпълнил едно от указанията да номинира жена за следващата Комисия, за да има баланс по полов признак:

„Много хубаво си схванала това, което е приоритет на нашето правителство и с удоволствие в нашето портфолио бихме работили за него. Не само дигитализацията, за която говорим, тя е важна, но важни са и хората. Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Много мозъци, много хора от всички бивши страни на социалистическия лагер и от Балканите отидоха да работят на Запад. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари отново да повишим квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа и Балканите“, каза Борисов.

Премиерът се обърна към медиите, че не бива да се спекулира с ресори, с договорки и с искания, защото това са 27 държави, тъй като британското участие с комисар не е ясно.

„В следващата, надявам се, седмица, да приключим с „Балкански поток“, да се подпише договорът и споразумението“, каза още премиерът. 

През юли Европейският парламент гласува в подкрепа на номинацията на Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

След избирането ѝ обеща да осигури равнопоставеност в Комисията на източните и западните държави: „Решена съм да постигна добър географски баланс, защото виждам, както и всички останали, че по този показател трябва да осъществим напредък – така че и Западът и Изтокът да бъдат представени подобаващо“, каза тя.

Посещението на Урсула фон дер Лайен в България е част от консултациите, които тя провежда с лидерите на държавите членки на Европейския съюз преди пълният състав на новата Еврокомисия да бъде представен за одобрение пред Европейския парламент. По план новата ЕК трябва да започне работа от 1 ноември.

Българската номинация за еврокомисар е на досегашния член на ЕК Мария Габриел.