Най-добрият шеф в света готви на летището в Ница
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Август 2019 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-добрият шеф в света готви на летището в Ница

/КРОСС/ Към единствения по рода си поне в Европа ВИП – терминал, който бе открит преди няколко години специално за пасажерите, излитащи и пристигащи с частни самолети на летището в Ница, бе прибавена и още една нечувана преди екстра, с която не може да се похвали никоя друга аерогара на планетата. На негов терен готви самият шеф Мауро Колагреко. 

Това е майсторът, който държи и определения тази година за най-добър ресторант в света „Миразур” в близкия град Ментон – водили сме ви там тази пролет. Ресторантът му на летището в Ница, което безспорно може да се похвали с едно от най-красивите кацания на планетата – все пак от него започва прочутата „Променад дез Англе” – символът на столицата на Лазурния бряг, се нарича „Естивал”. Това е игра на думи, в която се включва както идеята за едно от събитията, заради което летището като порта на Лазурния бряг има световна слава – фестивала в Кан, така и се съдържа намекът за нещо лятно – от френското прилагателно за топлия сезон. 

Дизайнът на заведението, което се намира на първия етаж на по-отдалечения от града Втори терминал на летището в Ница, е издържан в минималистичен стил, в модния в момента в цялата индустрия на гостоприемството тренд, който напомня американско ретро. Менюто, независимо дали за закуска, обед или вечеря е издържано в средиземноморската традиция с уникалния принос на великия майстор – най-добрия готвач в света, който е неговият автор. Според него това е проста кухня, но с изключително качествени съставки. Само ще напомним, че ресторантът на Мауро в Ментон се намира на самата граница между Франция и Италия – микс, който е характерен и за духа на неговата кулинария. А това са двете всепризнати като най-добри национални кухни в света. И така векове наред. Който няма време за гурме, може да се обърне към така нареченото снак – меню за бързащи пасажери. 

Чудесна е и винената селекция, както подобава на човека, благодарение на когото заведенията, където работи печелят максималните 3 звезди от „Мишлен”. Разбира се, летището в Ница може да се похвали и с отлични възможности за шопинг. Най-интересна за повечето пътници е неспирната промоция на алкохол, която тече във фрий шоповете по отношение на различни марки. В съседство с летището пък е прочутият аутлет търговски център Фоаре, където отстъпките от цените на колекциите на най-хитовите марки в света стигат до и над 80%. Освен всичко, летището е много удобно, тъй като е сравнително малко и много добре уредено. И е чудесно място за връзка с дестинации като Корсика и Северна Африка, които са супер привлекателни за туристите.

Летището е свързано с пряк лоу – кост полет и със София.