Реакции срещу разпускането на британския парламент
Секция: СВЯТ
30 Август 2019 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Реакции срещу разпускането на британския парламент

/КРОСС/ Решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне парламента предизвика остра реакция сред депутатите и противниците на излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка, съобщава БНТ.  

Улични протести, петиция, събрала над 1 милион подписа срещу мярката и съдебни процедури срещу решението на Борис Джонсън, последваха плановете му да разпусне парламента за пет седмици от 9 септември.

Лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън. „Обясних, че промените, както професионални, така и лични, породиха това решение. Знаете, че никога не съм крила конфликтите, в които попадам заради Брекзит“, каза Дейвидсън.

Тя е противник на излизането от ЕС без сделка и е на страната на искащите оставане в блока.

Решението на Борис Джонсън да разпусне парламента беше окачествено от опозицията като „недемократичен акт".

А председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу го определи като „гавра с конституцията". Други открито нарекоха премиера диктатор.

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че на 3 септември ще се опита да осуети плановете на премиера Борис Джонсън за спиране на работата на парламента, предаде Ройтерс.

Корбин изтъкна, че опозицията ще се опита да спре Джонсън с политически методи и с помощта на законодателния процес, така че да не се стига до Брекзит без сделка на 31 октомври.