Тайните партита у нас - като по света: Нямаше да забележим, но изчезна човек
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Август 2019 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните партита у нас - като по света: Нямаше да забележим, но изчезна човек

/КРОСС/ Тайно парти, вероятно с много наркотици и алкохол, изпрати в неизвестност млад мъж. Полицията все още издирва 28-годишния Иван Йорданов, за когото се смята, че е присъствал на мистериозния купон в бившето военно поделение във варненското село Любен Каравелово.

Оказва се, че партито е било незаконно и е било организирано в секретна група във Facebook. Любомир Тулев, който е бивш шеф на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП и психолозите д-р Пламен Димитров и д-р Александър Канчелов, коментираха темата в студиото на "България сутрин". Според тях подобни партита, които са достъпни само за определени хора, се организират в цял свят и винаги на отдалечени места, а България не прави изключение в това отношение.

Гостите на Bulgaria ON AIR бяха категорични, че ако нямаше случай с изчезнал човек след този купон, нямаше да се обърне особено внимание на случая.

"Всичко, което беше казано, присъства, но там е и търсенето на екстремност. От край време е имало такива кокаинови партита, на които не може да присъства всеки. Там има всичко, което пожелаеш в необичайна степен. Удоволствията, екстремността и всичко забранено трябва да присъства", каза д-р Александър Канчелов.

По думите му всичко в живота, което ни харесва като хора, е или забранено, или вредно, а търсенето на такива неща няма да спре.

Д-р Пламен Димитров пък коментира, че е част от природата ни е да търсиш нещо ново и човешките потребности включват и свързаността.

"Въпросът е дали имаме вградени вътрешни системи за самоконтрол, които ни пазят и се грижим за себе си добре", допълни още д-р Димитров.

Бившият шеф на сектор Компютърни престъпления" в ГДБОП Любомир Тулев каза, че няма как полицията да е навсякъде, защото такива партита се организират в социални мрежи, които са затворени и няма как външен човек да разбере къде ще има такова мероприятие.

"Влизането в една такава група не става на базата на покана, която ти получаваш. Ти изразяваш желание, кандидатстваш и когато те одобрят, ставаш член", обясни той.

По думите му МВР трудно може да контролира и да разбере за тези партита, защото няма как да получи достъп до такива групи.