Над 30% от хората са работили на нередовен график през 2018 г.
Секция: ИКОНОМИКА
30 Август 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 30% от хората са работили на нередовен график през 2018 г.

/КРОСС/ В последните години в страните от Европейския съюз се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време на трудещите се. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г.

Данните бяха представени по време на международната конференция на синдикалната организация КТ "Подкрепа" на тема "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място.

Отново за 2018 г. 33% са били с т.нар. "плаващо" начало и край на работния ден, 32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г.

Основната тревога на КТ "Подкрепа", свързана с тези тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организаци и федерации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време.

"Дори и да няма нарушения в него, има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. Сформирането изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества", призна Манолов.

Той се позова на данни на европейската статистика, според която България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд, голяма част от него извънреден.

Шефът на синдикалната организация няма нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време, на националните празници и в почивните дни.

По думите на Манолов би било добре да се съсредоточим върху това, което ни се случва, защото европейският пазар на труда както страните-членки на ЕС, така и в страните около него, е изключително разнообразен. Той обаче е скептичен по отношение на преноса на практики от една страна в друга.Според Манолов Европейският съюз с бавни стъпки започва да се придвижва там, където е България от години.

За него е важна шарената европейска практика, защото всеки един от нас може да научи какво се случва в другите страни и кой как си представя бъдещото развитие на труда.