22 години от смъртта на Даяна - принцесата, която стана кралица в сърцата на хората
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Август 2019 07:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22 години от смъртта на Даяна - принцесата, която стана кралица в сърцата на хората

/КРОСС/ Принцеса Даяна без съмнение е една от най-обичаните кралски особи. Тя бързо си пробива път към сърцата на хората и се превръща в обект на възхищение заради красотата, човечността си и благотворителните каузи, на които се посвещава. Многократно показва на всички, че не се приема като нещо повече от тях, без значение от титлата си, остава земна и вярна на себе си, а сега виждаме, че е предала тези качества и на синовете си - принцовете Уилям и Хари.

Днес се навършват 22 години от трагичната смърт на Лейди Ди и въпреки изминалото време, траурът и мъката по Даяна все още властват в сърцата не само на британските поданици, но в сърцата на милиони хора по целия свят.

Ние обръщаме поглед към снимките, останали от принцесата, както и към 22 факта - повече или по-малко известни за нея, с които да почетем годишнината от кончината ѝ.

Пише на ръка благодарствени картички

Написала е хиляди такива. Много от тях били до хората, които ѝ изпращали подаръци, особено след раждането на Уилям. Сега Меган продължава тази традиция.

Имала е връзка с бодигарда си

Докато беше широко известен фактът, че принц Чарлз има връзка с Камила, по-малко известно е, че и Даяна е била в много близки отношения с бодигарда си Бари Манаки, който е бил назначен на тази длъжност през 1985 г., но година по-късно бил преместен на друга служба, след като станало ясно, че с Даяна имат интимна връзка.

Любимата ѝ група била ABBA

Не е случайно, като се има предвид кои са сред най-големите хитовете на бандата - "Dancing Queen" и "Mamma Mia".

Катрин Уокър била любимата ѝ дизайнерка и нейна приятелка

Даяна е модна икона, а голямо значение за този факт има Катрин Уокър, която става любимата дизайнерка на принцесата и много допринася за безупречния ѝ стил, създавайки някои от най-известните тоалети на Лейди Ди.

Сгодява се за принц Чарлз на 19 години

А принцът бил с 12 години по-голям от нея и под голям натиск да си намери подходяща съпруга.

Виждала е 12 пъти принц Чарлз преди да се венчаят

Сега е нормално двойките да се срещат с години преди да решат да встъпят в брак, но принц Чарлз и принцеса Даяна имали само 12 срещи преди сватбата си.

Не е била добра ученичка

Въпреки главната си роля в обществото и безспорната си интелигентност, Даяна не била сред най-добрите ученици в училище. Когато била на 16 години, се провалила на два изпита и баща ѝ искал да я изпрати в пансион в Швеция, на което тя твърдо се противопоставила.

Родителите ѝ се развеждат, когато тя е била на 7 години

Като причини за тяхната раздяла били посочвани непрекъснати изневери и дори физическо насилие.

Даяна била четвъртото от пет деца в семейството

Тя има две сестри - Сара и Джейн и по-малък брат - Чарлс Спенсър. Имала е и по-голям брат - Джон Спенсър, който обаче починал малко след раждането си. Това се случило година и половина преди Даяна да бъде родена.

Розовото бил любимият ѝ цвят

И го е носила многократно за изявите си като кралска особа.

Била частна ученичка до 9-годишна

Но след развода на родителите си започва да посещава елитно училище.

Годежният ѝ пръстен със сапфир сега принадлежи на Кейт Мидълтън

Това е пръстенът с 12-каратов сапфир, обграден от 14 диаманта и съчетан с бяло злато.

По-голямата ѝ сестра първа се срещала с принц Чарлз

Затова Даяна го познавала от семейни събирания, откакто била на 16 и още тогава го харесвала.

Сватбената ѝ рокля била най-дългата в историята на кралското семейство

И била украсена с 10 000 перли.

Продава 79 от роклите си на благотворителен търг

Всъщност идеята за това била на малкия тогава принц Уилям и Даяна решила да го послуша. Тя била голям защитник на човешките права и водела редица благотворителни кампании. Продава 79 от своите рокли в аукционна къща Christie's в Ню Йорк и събира сумата от 5,7 милиона долара. В търга участвали 1100 човека, а най-скъпата продадена рокля била онази, с която Даяна присъствала на вечерята в Белия дом. Платената цена за нея била 222 500 долара.

Отказала да обещае, че ще се "подчинява" на Чарлз в сватбения си обет

Още тогава Даяна показва характер и настоява текстът на сватбения обет да бъде променен. Кейт Мидълтън използва същия този текст при брачната си церемония с принц Уилям.

Била твърде висока за балерина

А това била една от детските ѝ мечти. Височината ѝ се оказва причина да не може да преследва кариера на балерина, но Даяна продължава да танцува през целия си живот, както и да подкрепя, включително и финансово, училища по танци.

Работила е преди да се омъжи за Чарлз

 

Даяна винаги е показвала, че е близо до хората и не се е възприемала като нещо повече от тях. Макар че е била родена в аристократично семейство, след като завършва училище, тя работи като всеки нормален човек. Била е чистачка и детегледачка, а малко по-късно и като помощник-учителка в детска градина.

Прави всичко възможно да отгледа синовете си като нормални момчета

Това означавало много посещения на Дисниленд и Макдоналдс. Синовете ѝ са споделяли, че тя често е намирала време да се забавляват заедно и им е носела лакомства. Освен това много пъти ги е включвала в активности, свързани с благотворителната ѝ дейност. Явно е свършила добра работа, защото днес принцовете Уилям и Хари продължават нейните каузи.

Борила се е с булимия и депресия

Животът на Даяна като принцеса не е бил точно свързан само с щастие и блясък. Тя се е борила с много сериозни психични състояния и в едно интервю разкрива, че започва да страда от булимия и депресия горе-долу от момента, в който се сгодява за принц Чарлз.

Мястото на погребението ѝ е на отдалечен остров

Трагичната смърт на принцеса Даяна на 36-годишна възраст шокира света и до днес тежи най-много на хората, които най-силно са я обичали. Погребението ѝ през 1997 г. бе предавано на живо по телевизията. Самата служба бе в Уестминстърското абатство, след което самото погребение се извършва на отдалечен частен остров. Той е по средата на Oval Lake на територията на семейния имот на фамилията на Даяна в Алтроп парк.

Принцесата, която остава кралица в сърцата на хората

Принцеса Даяна загива на 31 август 1997 г. в Париж при автомобилна катастрофа в Париж, в тунела под моста Алма. Автомобилът, в който тя е пътувала, се опитвал да избяга от папараци и с голяма скорост се ударил в стената на тунела, след това в една от колоните, разделящи потоците на движение, и накрая се преобърнал. В инцидента губят живота си и синът на египетския милиардер Мохамед ал Файед - Доди ал Файед, както и шофьорът на автомобила Анри Пол.

22 години след смъртта си Даяна, тя все още вълнува хората. За британската общественост, а и не само за британската, дори още е трудно да възприеме Камила Паркър като съпруга на принц Чарлз. Децата на Даяна следват нейните стъпки и правят всичко възможно тя да не бъде забравена. Макар че, колкото и години да изминат, Даяна ще бъде това, което винаги е била - красивата принцеса, която стана кралица в сърцата на хората.